Fem que els nostres fills i filles facin esport!

Tots sabem que és molt beneficiós per al nostre cos fer exercici físic, però de vegades tenim dubtes per escollir quin és l’esport més adequat per als nostres fills. 

Molts pares i mares busquem la solució més pràctica, és a dir, porten la mainada a l’activitat extraescolar que ens va millor per horari, sense acabar de conèixer en molts casos com està organitzada. D’altres pretenem que els fills siguin el que nosaltres no van poder ser o, fins i tot, que arribin a ser famosos com en Lionel Messi o en Rafa Nadal. 

Avui la mainada disposa de moltes més possibilitats que abans, però tot i que hi ha famílies que han de fer equilibris per tal de combinar els horaris, és important tenir en compte l’opinió dels nostres fills i filles a l’hora d’escollir un esport. Sovint ni ells mateixos saben el que volen i es deixen influenciar pels companys. Cada infant és diferent, uns són més ràpids i adquireixen habilitats que a d’altres els costa més d’aconseguir. 

ELS PRIMERS QUATRE ANYS 

Des dels primers mesos de vida i fins als 4 anys és molt important que la major part de l’exercici físic el facin jugant amb el pare, la mare i els germans. A més de començar a conèixer com el nen pot moure el seu cos, estarem creant un vincle i un coneixement afectiu i familiar molt importants. 

En aquest període podem jugar ensenyant-los desplaçaments, equilibris, jocs amb globus, pilotes… També començaran a fer exercicis de psicomotricitat a l’escola, i poden iniciar-se en la natació. 

El més important és que gaudeixin del coneixement del seu cos, les seves possibilitats i es vagin familiaritzant amb el seu entorn.  

 

 ESPORT DELS 5 ALS 12 ANYS 

A partir dels 5 anys i fins als 12 (són edats aproximades perquè cada infant és diferent), és interessant portar-los a centres i clubs esportius . En aquesta època dominen molt més el seu cos i poden millorar molts aspectes físics com l’equilibri, la coordinació, la lateralització, la psicomotricitat, la propiocepció, la flexibilitat i l’elasticitat. Un bon entrenador pot ajudar-los molt en aquesta etapa. 

És important que facin algun esport, fins i tot, que en practiquin dos de ben diferents. Per posar un exemple: es pot practicar un esport individual (atletisme, tennis, judo,…) i un altre en equip (futbol, patinatge, bàsquet, hoquei…), de manera que treballin aspectes ben diferenciats. 

Aprendre a compartir, el treball en equip, son bàsics pel seu desenvolupament com a persona. L’altre cara de la moneda però és quan el guany propi o col·lectiu esdevé el primer objectiu i quan el perdre esdevé un fracàs. Caldria que els pares i mares poséssim atenció en aquests aspectes i reconduíssim aquestes situacions tant a casa, com a nivell dels clubs. 

L’ESPORT A PARTIR DELS 13 ANYS  

Quan la mainada arriba als 13 o 14 anys el seu cos comença a patir tot un seguit de canvis que es mantindran uns quants anys. Els estudis comencen a complicar-se, i cal saber organitzar bé l’horari per aprofitar totes les estones del dia. En aquestes edats es poden començar a preparar aspectes físics com la resistència, la velocitat i la força, i també a treballar aspectes psicològics destinats a viure el món de la competició: autoconfiança, autocontrol, visualització, pensaments positius, motivació, control de l’atenció… Tot això els pot ajudar a ser forts en l’esport i també en diferents moments de la seva vida: en els exàmens, les entrevistes de treball, quan s’hagin d’expressar en públic i a l’hora de prendre decisions. L’adolescència és un moment molt important per continuar practicant esport. Fer exercici amb regularitat ajuda els joves físicament i psicològicament i afavoreix la disminució del consum d’alcohol, tabac o altres drogues. La pràctica de l’esport s’envolta d’uns hàbits de vida més saludables. L’exercici físic i els hàbits de vida sana que anem adquirint ens ajuden a superar aquesta etapa i ens preparen el cos i la ment per als propers anys de la nostra vida. 

BENEFICIS DE L’EXERCICI PER ALS PETITS I JOVES DE CASA

  • L’ESPORT ENS AJUDA A SENTIR-NOS MILLOR I A RELAXAR-NOS.
  • L’ESPORT TONIFICA LA MUSCULATURA I, AFAVOREIX QUE DORMIM MILLOR.  
  • L’ESPORT REGULA LA SENSACIÓ DE GANA I CONTRIBUEIX A PREVENIR L’EXCÉS DE PES PERQUÈ AUGMENTA EL NOMBRE DE CALORIES GASTADES.  
  • L’ESPORT FACILITA LES RELACIONS ENTRE ELS NENS I JOVES QUE EN PRACTIQUEN, I AIXÒ ELS POT AJUDAR A CRÉIXER MÉS ALEGRE, MÉS SANS I SOLIDARIS. 

ÉS IMPORTANT TENIR EN COMPTE L’OPINIÓ DEL NOSTRE FILL O FILLA A L’HORA D’ESCOLLIR UN ESPORT.

DÓNA EXEMPLE ALS MENUTS I FÉS TU TAMBÉ ESPORT.

ÉS RECOMANABLE QUE PORTEM ELS NOSTRES FILLS I FILLES A FER ESPORT, SEGUR QUE TARD O D'HORA ELLS ENS HO AGRAIRAN.

 

Informació general, extreta de la revista fersalut 

Tot seguit us aconsellem algunes webs: 

Guía práctica de la Salud de la Sociedad Española de Medicina de Família y Comunitaria  

Apartats específics en el tema de l'esport: 

http://guiapractica.semfyc.info/buscador/01_09.pdf 

http://guiapractica.semfyc.info/buscador/19-07.pdf
  

Altres webs a visitar:
  
http://familydoctor.org/online/famdoces/home/healthy/physical/basics/059.htm 

http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/spanish/tutorials/exercisingforahealthylifespanish/htm/index.htm